04:55

SERNIK KRAKOWSKI



Ten post miałam dodać w grudniu, ale tak mnie pochłonęły przygotowania do Świąt, szkoła i moje osobiste dziecko, że nie zrobiłam tego. A nie lubię robić czegoś na pół gwizdka, więc dopiero dziś dzielę się z Wami przepisem na dobry sernik. Może upieczecie go na zbliżający się Dzień Babci i Dziadka? :)




SERNIK KRAKOWSKI




Ciasto:

350 g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
1/2 szklanki cukru
170 g masła
1 jajko + 2 żółtka




Wszystkie składniki włożyć do miski i posiekać. Zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 30 minut.




Masa:

1 kg twarogu
250 g masła
1,5 szklanki cukru pudru
8 żółtek + 5 białek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
garść rodzynek



Połowę żółtek ubić z połową cukru pudru. Dodawać do masy po jednym żółtku na zmianę z resztą cukru.
Zmiksować ser i masło, a następnie dodawać do żółtek nadal miksując. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać z bakaliami.
Aha! Jeszcze ubić pianę z białek i dodać teraz do masy serowej :)

Wyjąć z lodówki ciasto. 2/3 wyłożyć na spód blaszki, następnie wylać masę, a na wierzchu ułożyć kratkę --> zrobić wałeczki z reszty ciasta, obtoczyć je w mące pszennej i układać na wierzchu.
Obowiązkowo polać lukrem! :) Ja posypałam też kandyzowaną skórką pomarańczową.
Piec 50-55 minut w 180 st.C.

Ilość ciasta podana na formę o wymiarach 20 x 30

Sernik krakowski // Fabryka Inspiracji by Natalia Mizerska


Jeśli zrobiliście sernik z tego przepisu to sfotografujcie swoje ciasto i prześlijcie na maila (zakładka KONTAKT). Chętni opublikuję w tym poście Wasze zdjęcia. A jeśli macie własnego bloga kulinarnego to podajcie link do przepisu! :)

Copyright © 2016 Mama-blog , Blogger