02:12

CIASTO Z CZEREŚNIAMI I SEREM

U mnie sezon na czereśnie już trwa. Uwielbiam te owoce! :) W tym roku drzewo dało nam ich mnóstwo, więc postanowiłam upiec coś. Pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto z czereśniami.

Ciasto z czereśniami i serem // Fabryka Inspiracji by Natalia Mizerska






Ciasto:
250 g margaryny
200 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 jajka
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao

Masa serowa:
70 g masła (lub margaryny)
140 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego 
4 jajka
60g mąki ziemniaczanej
1 opakowanie budyniu waniliowego
750 g twarogu z wiaderka (ja użyłam sera PRESIDENT)

+ CZEREŚNIE 💗

Ciasto: Margarynę i cukier oraz cukier waniliowy utrzeć mikserem. Dodać jajka, a następnie mąkę i proszek do pieczenia. Wyłączyć mikser. Dodać kakao i delikatnie wymieszać łyżką.
Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ułożyć na nim połówki (umytych!) czereśni (bez pestek:)).
Masa serowa: masło utrzeć z cukrami. Dodawać po jednym żółtku. Kolejno dodawać mąkę ziemniaczaną, budyń (proszek) i ser. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie łyżką do masy serowej.
Wyłożyć na czereśnie.
Na wierzch położyłam jeszcze połówki czereśni w równych odstępach.

Piec około 50-60 minut w 180°C.

Po upieczeniu pozostawić ciasto do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce.
Żeby wierzch był jasny, po 30 minutach pieczenia nakryłam ciasto folią aluminiową.

Smacznego 💟

A tu znajdziecie inne przepisy z czereśniami:
MUFFINY Z CZEREŚNIAMI
Copyright © 2016 Mama-blog , Blogger