12:34

TARTA Z TRUSKAWKAMI

Ostatnie truskawki w tym sezonie trzeba dobrze wykorzystać. Jeśli już nie macie pomysłu co można z nich zrobić, a przepisy na różnej maści ciasta, koktajle i sałatki macie wykorzystane, to spieszę z pomocą i proponuję Wam dziś fajny deser, szybki, lekki i truskawkowy rzecz jasna! :) Do dzieła!






Co będzie potrzebne?

 200 g mąki pszennej
80 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
140 g margaryny

Budyń waniliowy

TRUSKAWKI  🍓

Składniki na ciasto zagnieść, odłożyć na około 30 minut do lodówki, a następnie wykleić nim blaszkę do tarty. Nakłuć widelcem w kilku miejscach. Przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika. 
Piec ok. 10 minut w 200 st.C.

Masa budyniowa:
Ze spokojem można przygotować zwykły budyń z paczki :) Tylko dajcie troszkę mniej mleka niż w przepisie, żeby później Wam nie spłynął z ciasta. Ja daję też mniej cukru.

Na lekko przestudzonym budyniu układamy połówki (umytych!) truskawek.
Schładzamy w lodówce. W tym czasie przygotowujemy galaretkę truskawkową.
Zimną galaretką polewamy delikatnie tartę.
Ponownie schładzamy.





To jedno z moich ulubionych ciast z truskawkami. A jakie jest Wasze NAJ? :)



Copyright © 2016 Mama-blog , Blogger