05:49

SZARLOTKA Z BUDYNIEM

Sezon na jabłka trwa, więc zachęcam, żebyście je wykorzystali robiąc przetwory na zimę. Ja w tym roku zrobiłam kompot i mus dla syna - bez dodatku cukru - same owoce :)

Ale dziś daję wam przepis na pyszną szarlotkę z budyniem. Do kawy idealnie!




CIASTO:
3 szklanki mąki pszennej
trochę cukru pudru - max. pół szklanki
5 żółtek
kostka masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia

WARSTWA JABŁKOWA:
1-1/5 kg jabłek
1 łyżka cukru
2 łyżki cynamonu

WARSTWA BUDYNIOWA:
2 paczki budyniu śmietankowego
3 szklani mleka
3 łyżki cukru

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Podzielić na 2 części. Jedną z nich wyłożyć na dno tortownicy, a drugą schować w lodówce.
Następnie obrać jabłka i pokroić na mniejsze części. Dodać cukier i cynamon i prażyć w dużym garnku, aż jabłka zaczną robić się miękkie. Uwaga! Nie robimy gładkiego musu!
Ostudzone jabłka wyłożyć na ciasto.
Ugotować budyń i jeszcze ciepły wylać na jabłka.
Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałą część ciasta.

Piec 40 minut w 180 st.C.

Ostudzone ciasto można opruszyć cukrem pudrem.





A jeśli jesteście fanami szarlotek to zapraszam po przepis na mini-szarlotki, które robi się błyskawicznie i są mało kaloryczne, za to mega zdrowe! :)
Copyright © 2016 Mama-blog , Blogger